
Vad jag levereade
Hifi-prototyp
Hifi-prototyp
Hur uppfyller man användarkrav och affärskrav samtidigt?
För mitt examensarbete på Experience Designer-utbildningen hos Changemaker Educations, jobbade jag tillsammans med mitt LIA-företag. De hade ett kundprojekt som kickat igång.
Projektet var en AI-driven söktjänst för dokument, som skulle hjälpa kundens användare att hitta den information som de letar efter.
Om den inte gav relevanta resultat - eller inga alls - ska användare kunna kontakta kundens support-team.
Men hur skulle det se ut och fungera?
Definiera användarkav och affärskrav
Först behövde jag förstå nuet. Vilka problems fanns med den nuvarande MVP:n? Vad förväntade sig kunden? Och vad har användare sagt i tester tidigare? Svaren fick jag genom expertintervjuer med teamet i projektet, både från kund och från mitt LIA-företag.
Jag tittade på folks åsikter om typer av kundtjänst. Till exempel flervalskanaler, chatbottar och email-formulär. Jag tittade även på tips som stakeholders och de från mitt LIA-företag gav.
Klustra research och svar från expertintervjuer
Jag klustrade datan och skapade sektioner för varje tema, gällande vad som intervjusvaret eller researchen ger svar på. Genom att sammanfatta kunde jag skapa en lista av nyckelinsikter, som sa saker att tänka innan jag började generera koncept. Jag skapade också en resekarta.

Klustrad research och resekarta.
Bygga koncept med Lightning Demos
Lightning Demos är en metod jag genom tiden på min utbildning lärde mig funkade bra för att bygga koncept. Jag byggde fyra olika koncept i skissform för att presentera för teamet.
Klustra feedback och iterera
Den feedback jag mottog klustrades och konverterades till en ny lista av nyckelinsikter. Med hjälp av denna, itererade jag ner koncepten till två low fidelity-prototyper. Feedback fick jag från en User Researcher och två utvecklare.

Första bilden är ett exempel från mina första fyra koncept, den andra från low fidelity-prototyperna.
Från Low till High
Low fidelity-prototyperna visades för en User Researcher, en CX-specalist och produktägaren. Jag byggde en high fidelity-prototyp och itererade den en gång till baserat på feedback från samma personer.

Exempelbilder från high fidelity-prototypen
Vad var det viktigaste jag lärde mig? Vad kunde jag gjort bättre?
Trust the process. En mening en av mina designlärare repeterade mycket. Litar man på processen och sin egna kompetens, kommer man långt. Jag var väldigt stolt över min prestation och kunden var mycket nöjd.
I övrigt kunde jag ha skapat mer visuellt innehåll för mina fyra koncept, istället för att förlita mig på handskriven text för förklaringar. Jag kunde också ha tänkt vad jag egentligen behövde anteckna i expertintervjuerna. En del kunde jag lämnat oskrivet.